Pagina's

vrijdag 16 juli 2010

mijn moeder…

roos_0856

… heeft vorige week 2 scans moeten laten maken omdat de arts wilde weten of de chemo-kuren effect gehad hebben. Deze week kregen we de uitslag.

Omdat zij niet meer genezen kan worden van de darmkanker, was de chemo bedoelt om haar kwaliteit van leven zo goed mogelijk te laten blijven. Helaas lukte dat niet, want in plaats van beter voelde ze zich juist veel slechter tijdens de chemo. Ze lag alleen maar uitgeput op de bank… had nergens meer zin in en at ook nog maar heel weinig. Wanneer je je lichamelijk zo slecht voelt, werkt dat psychisch natuurlijk ook door en had ze het idee dat het alleen maar veel slechter ging.

Toch wezen de scans anders uit. We waren allebei denk ik wel zenuwachtig en ook wel bang dat de arts zou zeggen dat de tumor groter geworden is, maar dat bleek mee te vallen. Hoewel de kanker niet afgenomen is, is het ook niet verergerd… het is dus door de chemo stabiel gebleven. Ondanks dat, leek het de internist toch beter te stoppen met de chemo omdat het beoogde doel, verbetering van de kwaliteit van leven, niet werd gehaald. In plaats van chemo krijgt ze nu prednison wat haar zou moeten helpen zich weer een stuk fitter te voelen.

Toch vonden wij dit wel goed nieuws, want de kanker is niet toegenomen. Ze krijgt weliswaar nu geen chemo meer, maar tussen het moment van de eerste scan (eind maart) en de tweede scan (vorige week) zitten natuurlijk een heleboel weken. En lang niet alle weken daarvan heeft ze chemo gehad. Dus de weken dat ze géén chemo gehad heeft, is er ook niets gebeurd. Wie weet hoe langzaam het dus gaat bij mijn moeder. Op de leeftijd van 82 jaar gaat de celdeling sowieso veel langzamer dus wie weet?

Na het ziekenhuisbezoek zijn we dan ook lekker samen naar de bossen van de Lage Vuursche gereden en hebben we daar ergens op een terras koffie gedronken. Lekker met de geur van het bos in onze neus. Dat deed haar ook goed want ze was al tijden de deur niet uit geweest.

Na 1 dag prednison voelt ze zich ineens een heel stuk beter (waarschijnlijk heeft dit ook te maken met het feit dat ze nu weet dat ze lichamelijk niet zieker geworden is, alleen zwakker door de chemo). Ze begint weer beter te eten en hopelijk komt ze weer wat aan en zal de duizeligheid verdwijnen. Dan kunnen we lekker weer wat vaker leuke dingen doen! We zullen wel zien hoe het verder gaat… zolang het goed gaat moeten we maar proberen er niet teveel aan te denken en de dag te plukken!

Zo, dit was een lange post… maar ik wilde dit toch graag even vertellen.

Deze roos is speciaal voor jou mam…

Roze%20roos2

fijne dag allemaal!

21 opmerkingen:

 1. Lieve Jolanda,

  Ik heb je bericht twee maal gelezen....
  Wat ben jij flink!!!
  Ondanks alle narigheid,spanningen en zorgen om je zieke moeder van de laatste tijd blijf jij toch op een positive manier doorgaan en bekijkt de toekomst realistisch.
  En dat is goed, op die manier kan jij je moeder in haar moeilijke momenten tot grote steun zijn.
  Als moeder er de kracht voor heeft eventjes saampjes weg.......iets leuks doen....beetje afleiding kan 'n mens zó goed doen en is het voor haar ook wat draaglijker om met deze ellendige ziekte om te gaan.
  Geniet zover dat mogelijk is van deze mooie momenten.
  Deze prachtige roos voor je moeder is één van die mooie momenten.....

  Jolanda ik wens jou en je moeder veel sterkte!
  Liefs,
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 2. o dat is toch wel positief nieuws meis en je moet maar denken ze is er nog en geniet zoveel mogelijk van elkaar en geniet samen van het leven nu het toch aardig goed gaat
  heel veel sterkte en pluk de dag !!

  Xx Cora

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi Jolanda als ik je verhaal lees krijg ik een brok in mijn keel. En wat is je moeder dan toch sterk. Geniet met volle teugen van elkaar. En van deze kostbare momenten. Ik wens jullie heel veel liefde en kracht.

  Jullie zijn in mijn gedachten.XXX liefs Ilonka

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat is het toch een vervelende ziekte , he!!
  knap hoe je het beschrijft, het op papier zetten werkt vaak ook goed voor het een plekje geven van dit alles...
  Het is zo jammer, dat je moeder op deze leeftijd, dit alles moet doorstaan, ipv lekker oud worden zonder te veel zorgen..
  mijn schoonvader had ook deze K.. ziekte en is helaas veel te vroeg overleden..
  hopelijk wordt jullie nog een hele tijd samen gegunt..
  sterkte, en ik denk aan julie
  Cobi

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel mooi neergeschreven Jolanda,mijn papa vecht ook tegen longkanker op't ogenblik en de chemo beneemt je inderdaad elke levenslust. Geniet nog van de mooie momenten samen - heel veel sterkte.

  Lieve groetjes

  Rita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hee Jolanda,

  bedankt voor je lieve woorden, ik kom eigenlijk om even een berichtje terug te schrijven, maar ik zie hier het verhaal al staan
  prednison is een paardenmiddel, helpt tegen alles, eetlust krijg je er ook van (ik heb zelf een chronische darmziekte en regelmatig aan de prednison, en ben eens in 8 wkn tijd bijna 17 kg aangekomen, werd s'nachts zelf wakker van het hongergevoel)
  ik hoop dat je moeder hier even op verder kan,bij mijn broer zouden ze nog een infuus gaan doen (erg aggressief) maar hij mag toch verder met de pillen (hij heeft inmiddels 3x bijna de dood in de ogen gekeken, dus het is echt een groot WONDER dat hij nog steeds bij ons is
  hoop dat er voor jouw moeder ook nog tijd gegeven mag worden, waarin ze natuurlijk wel "goede" kwalitiet van leven mag hebben, en nog samen met jullie mag genieten, voorzover dat mogenlijk is.
  wel fijn dat je dan lekker even op een terrasje nog samen genieten mag van de buiten/boslucht!
  het is en blijft gewoon een rotziekte
  Sterkte voor jouw mams en jullie gewenst!
  denk aan jullie
  lieve groetjes Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja soms moet je je afvragen wat de kwaliteit van het leven dan is. Als je moeder zich nu al beter voelt, is dat toch wel heel prettig voor haat. Maar het is en blijft een rotziekte. En je kunt zelf alleen maar toekijken. Geniet nog lekker van elkaar meid. En je hebt het mooi van je af geschreven.

  Ondanks alles een hele fijne zomer met veel genietmomenten.

  Lieve groet Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een moeilijke tijd maak je door Jolanda. Ik hoop dat de reacties op je blog je goed doen. Het is misschien wel fijn dat je het opgeschreven hebt. Hopelijk knapt ze met de prednison wat op zodat de kwaliteit van leven beter wordt en jullie toch nog een beetje
  kunnen genieten van de tijd die jullie nog gegeven is.
  Groet van Yvonne Rijk

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Jolanda, super dat je het zo mooi eigenlijk, geschreven hebt. Wens je heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

  Groetjes, Sonja

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Jolanda, wat een mooi, positief mens ben jij.
  positief denken, kan lichamelijk ook veel doen en het sterkt je moeder daarbij misschien ook.
  Geniet van elkaar en ik wens jullie veel sterkte en liefs toe, ik stuur mijn positieve gedachten naar jullie,

  liefs jolande

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nou Jolanda...ik hoop dat ze met de prednison...een tijdje beter gaat..........tjonge.......wat een verhaal.....nou geniet maar lekker met haar...lage vuursche zijn wij van de week ook nog geweest...die eerste roos had ik ook voor mijn moeder!! mooi is ie he??? .....nou meis maak er nog een mooi tijd van met je moeder...en ik hoop dat ze 100 gaat worden...met niet al teveel problemen.....wat een zorg hebben wij toch om onze moedertjes..wij zijn vandaag naar de fleurig geweest in Haarzuilens.....pffffff......was wel leuk hoor!!...we hebben genoten......liefs Ria....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nou ik hoop ook dat het met de prednison een beetje beter met haar gaat dus ik zou zeggen
  geniet lekker met je moeder van de dagen dat
  het wel goed gaat

  gr hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ach Jolanda , ik weet wat het is als je iemand waar je veel van houd moet missen dus vandaar geniet van elke dag het kan zo anders zijn en dan heb je alle tijd die je nog samen hebt goed besteed !
  en het geeft niet hoor dat je niet altijd tijd hebt om bij de kaartjes van anderen te kijken je moeder gaat voor hoor !!
  lieve groetjes Cora

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ohhh Jolanda,Wat een heftig verhaal zeg.
  Wat moet zo oud mens nog zoveel mee maken zeg.
  Vreselijk allemaal,het is zo rot ziekte,dat ze daar niks voor hebben hé. Ze kunnen nu zoveel.
  Ik wens jullie heel veel sterkte en kracht toe lieverd.

  Dikke knuffel Riet.x

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik lees ondanks de zomerstop ook zo af en toe even bij. Ik ben dan toch aan het werk op de computer en kan het niet laten even wat posten te lezen en heel af en toe te reageren op een post, een post zoals die van jou lieve meis. Ik moet vaak aan je denken en aan de moeilijke tijd die jullie moeten doormaken. Wat een fijn nieuws dat de tumor niet groter is geworden en het zal voor je moeder ook wel fijn zijn dat ze nu niet verder gaan met deze kuren waar ze zo ziek van werd. Mijn moeder slikt ook al jaren Prednison, het is een paardenmiddel, maar wel met een bijzonder resultaat. Ik hoop dat je moeder zich hierdoor wat beter gaat voelen.
  Veel sterkte met alles en heel veel bijzondere genietmomenten samen.
  Liefs Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ach gos Jolanda....82 jaar worden en dan dit nog moeten meemaken...:(....gelukkig voelt ze zich nu beter en kunnen jullie inderdaad de tijd die nog komen gaat omarmen......ik wensen jullie sterkte en liefde!!

  Liefs,
  Lynda

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Jolanda,

  Wat zijn jullie sterk zeg en positief.
  Wat fijn dat de tumor niet groter is en de prednison al zijn werk doet.
  Probeer maar veel bij haar te zijn maar vergeet je eigen gezin niet hoor.
  Ik heb van de week al 2 x mail gehad van je moeder .
  Super leuk al die dingen die ze stuurt.
  Zal ze morgen wel weer terug mailen

  Wens je heel veel sterkte en geniet van de tijd dat je nog samen mag zijn
  Lieve Groetjes Jannie.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtig neer geschreven, wat lijkt me dat moeilijk. Het zal niet meevallen om zoiets te moeten doorstaan. Ik wens jullie heel veel sterkte en heel kracht toe.
  Liefs van Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Bedankt voor je bezoekje. Ik leef helemaal met je mee! Het is altijd moeilijk om je ouders - ooit de rots in de branding - te zien sukkelen met hun gezondheid. Kankers bij oude mensen kunnen inderdaad erg traag vorderen. Indien ze door de nieuwe medicatie een betere levenskwaliteit heeft, is dat zeker goed nieuws. Lieve groet, @nne

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Lieve lieve Jolanda, ooohhhh wat zijn jullie beiden bijzonder sterk!
  Je schrijft het al "kwaliteit van leven"..., met een kleenex doos naast me en kippevel op m'n armen lees ik jullie verhaal.
  Beseffen ga je als je de uitslag van de artsen hoort, hoe nu verder...
  Ik lees dat jullie samen genieten van die kleine momenten zoals het opsnuiven van de geur van het bos, samen "gewoon" een kop koffie drinken. Maar zo gewoon is het niet, nee dit is kwaliteit van leven dat jullie nog bij elkander zijn en dat je zo'n steun bent voor je moeder. Prachtig hart heb je zo ontzettend en intens lief!
  Geniet van ieder moment samen lieve Jolanda en hoop dat je moeder met de nieuwe medicatie er dubbel van kan genieten.

  Een hele dikke omhelzing, dikke zoen en zet 'm op, veel liefs van Cin x

  BeantwoordenVerwijderen
 21. I hope you and your mom get as much quality time together as possible! Cancer is an awful, evil disease. I lost my mom to it in May. She was only 62. I hope she continues to feel better and enjoy life!

  BeantwoordenVerwijderen

heel gezellig dat je langs bent geweest en bedankt voor je reaktie!