Pagina's

donderdag 4 november 2010

zomaar een kadootje uit de natuur…

sloot nov 2010

Achter ons huis ligt een sloot. We hebben daarom in het deel van de tuin dat aan de sloot grenst een steiger aangelegd, zodat we daar lekker kunnen zitten terwijl we kunnen kijken naar de natuur in en om de sloot. Het is inmiddels mijn lievelingsplekje geworden en ik zit daar regelmatig even met een kop koffie of thee, zo ook vanmorgen.

Behind our house is a ditch. We have therefore in the part of the garden that borders the ditch a pier built, so we can sit while we can enjoy watching nature in and around the ditch. It has now become my favorite place and I often just sit there with a cup of coffee or tea, so this morning.

Ik zat een beetje voor me uit te staren terwijl ik zat te bedenken wat ik vandaag als eerste zou gaan doen. Ineens… flits!! Schiet er iets blauws voor me langs, echt felblauw, en ik dacht: “wat is dat??” Ik keek in de richting waarin het was verdwenen en zag tussen de takken van de inmiddels kale wilg door, nog precies het stukje blauw zitten op de loopplank die de buren hebben gemaakt.

I was staring a bit ahead of me while I was thinking what I would do today as the first. Suddenly ... flash! Shoot something blue for me along, really bright blue, and I thought, "what's that?" I looked in the direction it went and saw among the branches of the now bald willow, just a piece of blue sitting on the ramp that the neighbors have made.

sloot2 nov 2010

Tuurlijk had ik geen fototoestel bij de hand dus jullie moeten het blauw er zelf maar bij bedenken hihihi. Ik keek nog eens goed en zag dat het een vogeltje was… een ijsvogeltje!! Gewéldig hé?? Dit was de eerste keer in mijn leven dat ik zo’n prachtig vogeltje zag.

Ofcourse, I had no camera on hand so you have to think the blue in the picture yourself hihihi. I looked more closely and saw that it was a bird ... a kingfisher! Great huh? This was the first time in my life I saw such a beautiful bird.

ijsvogel

Terwijl ik vol verwondering zat te kijken, nam dat prachtige vogeltje ineens een duik in de sloot… heel snel en floeps er weer uit ook. Later heb ik het opgezocht op internet en het blijkt dat die vogeltjes visjes eten. Even later vloog hij weer weg. Vlak voor me langs scheerde hij over het wateroppervlak van de sloot en weg was hij. En hij liet mij achter met een gevoel van blijdschap en verwondering… wat is de natuur toch mooi!

While I was watching in amazement, that beautiful bird suddenly took a dive in the ditch very quickly ... and pop out again too. Later I looked it up on the internet and it appears that these birds eat fish. Moments later it flew away. He flew past me on the surface of the ditch and he was gone. And he left me behind with a feeling of joy and wonder ... what is nature is beautiful!

Hieronder heb ik een stukje over de ijsvogel geplaatst wat ik op internet opgezocht heb:

Naast het feit dat de ijsvogel door zijn bijna exotische uiterlijk bij veel mensen tot de verbeelding spreekt, is ook zijn eetgewoonte erg bijzonder. Een ijsvogel eet voornamelijk vis, die hij met een mooie duik in het water bemachtigd. Daarbij kan de vogel wel tot 50 cm. onder het wateroppervlak terecht komen. De meeste visjes vangt hij echter op een geringere diepte. Vanaf een uitkijkpost, meestal tussen de 1 en 2 meter boven het water, maar ook wel tot 5 meter hoog, loert de ijsvogel naar het wateroppervlak. Als hij daar een visje ziet, zie je de spanning in het lijfje toenemen, met zijn kopje heen en weer bewegend probeert hij de juiste hoek, snelheid en diepte voor de duik te bepalen. Soms trippelt hij hierbij met zijn pootjes heen en weer op zijn uitkijkpostje, meestal een horizontale tak.

Wanneer de ijsvogel zijn doel heeft uitgezocht buigt hij nog iets verder voorover en opeens schiet hij als een speer in het water. Als hij van grotere hoogte komt slaat hij daarbij ook nog met de vleugels om wat meer snelheid te maken. Hoe dieper hij het water in moet, hoe hoger de snelheid en hoe strakker hij zijn vleugels tegen het lichaampje drukt. De hoogte van de uitkijkpost is niet zozeer bepalend voor de diepte, ik heb ook wel eens een duik gezien van ruim 5 meter hoog, in een slootje water van slechts 25 cm diep. Net voor de vogel het wateroppervlak raakt, worden de vleugels een beetje uitgevouwen waardoor de grootste klap op het water wordt opgevangen en de vogel veel minder diep zal gaan.

IJsvogel duikt naar een visje

Een gevangen visje wordt met enkele krachtige vleugelslagen uit het water getrokken en meegenomen, meestal terug naar de uitkijkpost van waar de vogel was vertrokken. De vis wordt niet gespiest, zoals wel eens wordt beweerd, maar tussen de beide snavelhelften vastgeklemd. Nu wordt de vis eerst gemept met een paar ferme tikken tegen de tak, zodat de vis gedood of verdoofd wordt en zijn stekels en/of vinnen plat gaan liggen. Dan wordt de vis zo gedraaid dat de kop van de vis als eerste in de keel van de ijsvogel verdwijnt. De vis wordt vervolgens in zijn geheel ingeslikt, als de vis erg groot is kan het gebeuren dat de kop van de vis al verteerd wordt door de sterke maagsappen, terwijl de staart van de vis nog een stukje buiten de snavel steekt.

fijne dag!

21 opmerkingen:

 1. Dit zijn toch de allermooiste kadootjes! Zomaar uit het niets. Hoop dat je lang mag genieten van je "geschenk".
  Lieve groet, Annemieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oooooooooooohhhhhhhhhhh!!!!!! What a beautiful place for living!!!!!!!!!!!!
  Thanks for your nice story and for writing in English!!
  Hugs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. en als je morgen er nu weer gaat zitten en dat een paar dagen volhoudt en nu met fototoestel zou je hem nog een keer tegen kunnen komen ze zijn namelijk zeer standvastig
  wat een wonder
  groetjes
  Anita
  http://alle-mooie-dingen.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoii, leerzaam over zo'n vogel.

  is ook een mooie kleur hé.
  Bij ons achter huis komen dagelijks de koolmeesjes, maar blijf er altijd weer naar kijken.

  Fijne dag hoor liefs stina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi plekje Jolanda. En ik kan me je verwondering voorstellen wat wat een adembenemende kleur hebben ze he. Ik heb een jaar of 5 geleden voor het eerst een ijsvogeltje gezien en was ook onder de indruk van de schoonheid van het beestje. Daarna nog 2 x eentje mogen aanschouwen maar dat is weer al enkele jaren geleden. Maar het blijft mooi. Wie weet misschien zie je hem daar nog wel een keer. Zou leuk zijn als je hem vast kon leggen.
  Groet van Yvonne.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat een mazzel dat je daar net zat, misschien ga je hem nu wel vaker zien.
  Wat een prachtige vogel en dank je wel voor je mooie verhaal en dat je dit met ons wilt delen.

  groetjes jolande

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooier kun je dan toch niet wonen.
  Wie weet komt hij nog een keer terug.

  groetjes Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo wordt een 'gewone' dag ineens een hele bijzondere dag.......super zeg!
  Fijne middag
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk om je verhaaltje te lezen Jolanda. Dit is echt puur natuur... Het ijsvogeltje heb ik nog nooit in het echt gezien. Ik woon dan ook in de nieuwbouw. Maar in het najaar/winter zien we wel regelmatig de vlaamse gaai in de tuin. En de vinkjes, musjes, kool- en pimpelmeesjes en het roodborstje komen dagelijks van alles wat hier knibbelen.
  Groetjes, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. o wat een mooierd is dat meis dat is idd erg bijzonder

  Groetjes Cora

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat kun je dan genieten hè, een prachtig vogeltje hoor,hoop dat de rest van je dag ook zo heerlijk was
  Liefs
  Erna

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zo wat gaaf bij je,grote steiger en super aan zo`n sloot en dat je dat ook nog eens verwend word met zo`n prachtig vogeltje,helemaal super,wens je vast een fijn weekend,lieve groet Joke.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat bijzonder! Ik heb ze nog nooit in het echt gezien. Vind het zulke mooie vogeltjes. Zo'n moment maakt toch gelijk je dag!
  Lekker plekje trouwens, zo aan het water, dat is toch ook nog een droom van mij. Maar ach, we wonen nu ook aan het water, er zit alleen nog wel een grasveld, weg en dijk tussen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een heerlijk plekje heb je daar zeg!!
  ooh dit is genieten! en ijsvogels ze zijn zo mooi maar wat snel hé
  Ik ga wel eens vissen en daar zit een paartje dus ik zie ze regelmatig
  maar het blijft bijzonder.
  Fijne avond
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een prachtig kado en wat kan je daar dan gelukkig van worden hè lieve Jolanda. Wat bijzonder om dan zo'n vogeltje opeens in het echt te zien.
  Leuk ook dat je het verhaal over de IJsvogel er ook nog bijplaatst.

  Je heb daar trouwens een prachtig plekje zo aan het water om even te dagdromen.

  Fijn weekend.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wow wat gaaf Jolanda dat je dat zomaar voorbij zag vliegen.
  Bram is er al een een keer voor naar de Oostvaarderplassen gereden(2uren).
  Maar heeft hem wel op de foto gekregen ook op een vast plekje van dat vogeltje.
  Wie weet zie hem nog wel eens.

  Lieve groetjes Jannie.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Een heerlijk plekje daar. En wat een geluk om een ijsvogeltje te zien; zomaar in je eigen tuin.
  Liefs, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een prachtig vogeltje!!

  Kom maar een keertje in de shop kijken hoor..!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hi Jolanda!, Thanks for your comments, I'm glad you like my block 1, including shoes, hahaha, I'm not convinced much of the original and decided to change a little the design ... I love to write me and I will follow your progress carefully with Mystery Quilt ...

  Of course, you live in a beautiful place!

  A kiss from Spain ...

  BeantwoordenVerwijderen
 20. wat een leuk informatief stukje ....
  een prachtige vogel, vooral die kleur blauw..
  Hoe is het met je??
  Groetjes, Cobi

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Heyy daar, wat een gaaf plekje woon jij. Misschien dat je binnenkort eens wil nadenken over woningruil??? Wij wonen in een rijtje. Huizen voor, huizen achter...eigenlijk overal huizen....Zucht.
  Maar ik ben tevreden hoor hihihi. Het zal nu ook wel mooi zijn nu alle blaadjes gaan verkleuren. Geniet ook maar voor mij erbij;)

  Groetjes,
  Neltine

  BeantwoordenVerwijderen

heel gezellig dat je langs bent geweest en bedankt voor je reaktie!